Temperaturregelung

Suchy lód również wykorzystywany jest to kontroli temperatury w procesach przetwórczych w przemyśle spożywczym. Granulat suchego lodu może być dodawany bezpośrednio do żywności. Jako środek obojętny, bezzapachowy i bezsmakowy nie zmienia właściwości żadnych produktów. Dodawany jest głównie w procesach egzoternicznych, gdzie zależy nam na obniżeniu lub ustabilizowaniu temperatury.

Najczęściej spotykanym aplikacjami są:

- w procesie mielenia i kutrowania mięsa. Suchy lód stabilizuje temperaturę podczas tych procesów, poprzez bezpośrednie dodanie go mieszanych substancji.

- w procesie mielenia niektórych ciast, eleminując w ten sposób do minimum ilość dodawanej wody.

- w procesie mielenia przypraw. Tutaj dwutlenek węgla ma dwojakie zastosowanie, nie tylko obniża temperaturę, ale także porzez swoje właściwości redukuje atmosferę wybuchową poprzez wyparcie tlenu.

 

Dla wszystkich tych procesów dwutlenek węgla w postaci suchego lodu jest bezpieczny i wymaga żadnej znaczący sposób ingerencji w proces technologiczny.

 

PROJAN - Wszystko to, co chcielibyście wiedzieć o suchym lodzie.